Przez wiele stuleci kuchnia słowacka przeplatała się z kuchniami swoich sąsiadów, z kuchnią węgierską, czeska, austriacką, ukraińską oraz polską. Dawniej kuchnia słowacka opierała się na produktach, które były łatwo dostępne dla prostych ludzi, te produkty to głównie ziemniaki, pszenica i produkty mleczne. Wiele z dań słowackich bazuje na mięsach takich jak wieprzowina, drób oraz dziczyzna, z użyciem dużych ilości ziemniaków i mąki. Jeżeli zaś chodzi o alkohole warte polecenia są wina oraz wyśmienite słowackie piwo. Do bardzo popularnych a zarazem tradycyjnych dań należą: bryndzove halusky-kluski ziemniaczane, lokse-ciasto ziemniaczane przerobione na naleśniki, parene buchty-słodkie pyzy drożdżowe z marmoladą oraz zemiakove placky- placki ziemniaczane. Słowackie obiady tradycyjnie składają się z zupy i drugiego dania, najpopularniejsze zupy to kapustnica, zupa cebulowa, czosnkowa oraz fasolowa. Jeżeli chodzi o ryby najczęściej używane w słowackich kuchniach są to: pstrągi i karpie. Kuchnia słowacka jest atrakcyjna dla turystów z Polski, ponieważ ma wiele wspólnego z kuchnią polską a zarazem jest dość wyraźna smakowo ze względu na wpływy węgierskie. To właśnie od węgierskiego sąsiada kuchnia słowacka przejęła słynne gulasze oraz ostre i wyraziste przyprawy. Dla Polaków słowacka kuchnia choć podobna do naszej jest też egzotyczna.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply