Najlepszy pieczony ser zjemy na Słowacji

Najlepszy pieczony ser zjemy na Słowacji

Słowacja, od lat jest jednym z ulubionych kierunków wakacyjnych czy weekendowych wyjazdów naszych rodaków. Znakomite drogi, doskonała infrastruktura turystyczna, wiele ciekawych miejsc do zwiedzania, świetnie przygotowane stoki narciarskie – tak latem jak i zimą jest tutaj co robić. Niezaprzeczalnym atutem jest to, że Słowacja graniczy z Polską, czyli dojazd jest łatwy i tani. Źródła termalne zapraszają przez cały rok, parki narodowe oferują niezapomniane widoki, górskie szlaki są znakomicie oznakowane, można więc bez obaw ruszyć na wędrówki. Polakom bardzo odpowiada kuchnia naszych południowych sąsiadów. Na Słowacji zjemy najlepszą w świecie zupę czosnkową z grzankami, okraszone boczkiem pierogi z bryndzą, a do tego wspaniały pieczony ser, wytwarzany przez słowackich górali. Koniecznie, każdy powinien spróbować knedlików z sosem oraz naleśników z dowolnym farszem – palce lizać! Turyści grupowi nie są zachwyceni tutejszym jedzeniem, ponieważ często serwuje się w żywieniu grupowym ciepłe śniadania, np. pieczone, czy duszone mięsa z sosem – nie powinno to jednak być problemem, można każdorazowo zmienić menu i zamówić inne potrawy. Jeżeli chodzi o piwo, to nie ma w tej kwestii podzielonych zdań – słowackie piwo jest bardzo dobre i chętnie pite niemal do każdego posiłku. Nasi smakosze piwa chętnie przywożą słowacki napój do domu.