Kiedy zastanawiamy się gdzie wybrać się na krótki urlop, a przy okazji sporo zobaczyć i czuć się jak u siebie poznając przy okazji odmienności kultury powinniśmy zdecydować się na wycieczkę na Słowację. Na początek można porównać kuchnię, bowiem wiele osób bardzo sobie słowackie jedzenie chwali. Być może wynika to z faktu, iż jest ona bardzo do polskiej kuchni podobna. Można jednak odnaleźć w niej elementy, które do nas już nie dotarły. Jak wskazują specjaliści – to, iż kuchnia na Słowacji jest bardziej od naszej pikantna wynika z wpływów węgierskich. Z tego samego powodu zawiera ona w menu takie elementy jak pyszne gulasze, gęste sosy mięsne, ale również leczo i wędliny, w tym na przykład paprykowe salami – które w Polsce pojawiło się o wiele później i do potraw narodowych na pewno nie należy. Warto zauważyć, iż bliskość Czech również nie pozostała bez znaczenia – w kuchni czekają na nas knedliki, podawane jako dodatek do mięs oraz wyborne smażone karpie. Słowacka kuchnia to prawdziwa mieszanka – można w niej natrafić również na pierogi i bliny, które charakterystyczne były dla Rusinów. Słowackie jedzenie jak najbardziej trafia w polskie i nie tylko podniebienia. Podobny do naszego klimat, przyjazne nastawienie mieszkańców i sprawnie działająca ambasada to kolejne plusy Słowacji.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply